FörlÄt att du inte Àr kristen!

Det finns mycket som styr vÄra liv, en del som vi kan pÄverka och annat som vi inte kan pÄverka. HÀr Àr nÄgra grundlÀggande fakta och tankar om detta.

A. Ingen borde bygga sitt liv pÄ nÄgot som inte gÄr att kontrollera pÄ nÄgot sÀtt. Men alla mÀnniskor gör det i alla fall, mer eller mindre, för vi vet inte allt och vi tÀnker ofta fel. För att ha en grund för sitt liv borde man dÀrför försöka ta reda pÄ nÄgot som vi vet Àr bergfast, nÄgot som inte kan rubbas.1

B. MĂ„nga mĂ€nniskor vill ha makt, oberoende av hur de fĂ„r makten. Det kan göras i t ex kyrkans, vetenskapens, politikens eller militĂ€rens namn. Ibland Ă€r det bara frĂ„ga om “lite” makt, som nĂ„gon person fĂ„r, ibland om mycket makt. I det första fallet kan det röra sig om t ex nĂ„gon i en kyrka som gör fel, i det senare fallet kan det röra sig om diktaturer av olika slag. Det första kan göra oss oerhört djupt besvikna, ungefĂ€r som nĂ„gon som bedrar vĂ„r kĂ€rlek, och det senare Ă€r ofta bara fruktansvĂ€rt och hemskt.2

C. Kyrkan har ofta varit feg nĂ€r det gĂ€llt att ta ansvar och sĂ€ga ifrĂ„n, ibland kanske i ett försök att vara "snĂ€ll", Ă€ven om mĂ„nga mĂ€nniskor som trott pĂ„ Gud inte har varit fega. Kyrkan har ofta bara sagt “ja”, “kanske”, “har ingen Ă„sikt” eller har varit helt tysta, nĂ€r det borde varit sĂ„ att kyrkan sagt nej. Det sistnĂ€mnda, att kyrkan sĂ€ger ifrĂ„n, hĂ€nder dock lite nu och dĂ„. Ett exempel var i Tyskland innan andra vĂ€rldskriget. Men sedan nazisterna redan 1937 fĂ€ngslat ca 700 prĂ€ster och pastorer, blev mĂ„nga av de andra mer medgörliga eller arbetade i det tysta. Även mĂ„nga andra gĂ„nger har kyrkan fĂ„tt lida dĂ€rför att den tagit ansvar eller bara för att man trott pĂ„ annat sĂ€tt Ă€n majoriteten.a, b

D. Enligt ledande evolutionister Àr livet meningslöst och du finns inte ens - ditt liv Àr bara en illusion eftersom det i grunden bara Àr kemikalier och elektriska strömmar. TvÄ exempel pÄ detta Àr:

1. "Den sjÀlviska genen" "...ger mÀnniskor sanningen om varför de existerar... Du finns till för ingenting ... Det finns inga högre syften med livet ..." (Sagt av den ledande evolutionisten och Oxfordprofessorn Richard Dawkins, i en intervju i "Omni" 12 (4), Jan 1990, sid 60-61).

2. "... den falska tanken att det Àr nÄgon pÄ insidan som bestÀmmer. ... Fri vilja, liksom den inre person som ŽharŽ den, Àr en illusion." (FrÄn Blackmore, Susan "The meme machine", Oxford University Press 1999, sid 236. Richard Dawkins skrev förordet till denna bok och var förstÄs mycket positiv till innehÄllet.)

Man kan frÄga sig vad det Àr för mening med att föra ut ett budskap om meningslöshet, nÀr det hur som helst Àr meningslöst. Men mÄnga som gör det verkar ha blivit brÀnda av religionen, av nÄgon anledning. De reagerar dÀrför ibland med nÀrmast hat-liknande beskrivningar av speciellt kristen tro, dÀr man ofta vÀljer ut de vÀrsta exemplen pÄ felaktigheter och sedan drar alla över en kam. DÄ gör man det Ätminstone lÀtt för sig sjÀlv och slipper ta stÀllning. Att Stalin var ateist betyder ju inte att alla ateister beter sig som Stalin. Att en del som tror pÄ Gud blir sekterister, betyder ju inte att alla som tror pÄ en Gud beter sig pÄ samma sÀtt.3

FörlÄt att du inte Àr kristen!

Det viktigaste Àr att hitta en mening med livet, nÄgot som inte bara Àr en ego-tripp. Det Àr en verklig fÀrd mot ett verkligt mÄl, det egentliga syftet med livet för varje mÀnniska. Och, dÄ sÀger jag:
FörlÄt att vi kristna inte har beskrivit verkligheten pÄ rÀtt sÀtt, utan i stÀllet har blandat vÄrt budskap med mÀnniskotankar!

För - ...!

Rövaren pÄ korset bad bara om en tanke frÄn Jesus, nÀr han erkÀnt att han gjort fel, och det accepterades fullstÀndigt: "Jesus, tÀnk pÄ mig, nÀr du kommer i ditt rike." (Luk 23:42).

Är det sĂ„ svĂ„rt att göra det??? Bara en aktiv tanke - inget mer.

Det finns ingenting att förlora men allt att vinna. Man behöver inte ha “kĂ€nslor”, Ă€ven om kĂ€nslor Ă€r viktiga och styr oss pĂ„ mĂ„nga sĂ€tt. Man behöver bara ta ett aktivt beslut.4 Detta gĂ€ller Ă€ven om man sjĂ€lv har svĂ„rt att leva upp till det man tror mĂ„ste göras (och det dessutom ofta Ă€r nĂ„got helt annat man bör göra Ă€n det man sjĂ€lv eller andra har hittat pĂ„ att man skall göra ...). Det Ă€r bara de som inte vill förlĂ„ta andra som kan ha svĂ„rt att sjĂ€lva ta emot förlĂ„telse (men man kan fĂ„ hjĂ€lp med att fĂ„ och att be om förlĂ„telse ...).

Ingen Àr tvingad att be om uppmÀrksamhet frÄn Gud, och ingen tvingar dig att be om det. Det Àr en ren privat sak, inget som nÄgon annan Àn Du kan göra, och ingen annan har med det att göra. Men - man behöver ju inte skÀmmas för det man tror, som en del gör. (En del försöker dock tvinga andra att byta Äsikt, vilket Àr fel. Men, det sistnÀmnda Àr INTE samma sak som att diskutera olika Äsikter och olika tro.)

Himlen ...

SÄ hÀr beskrev en person meningen med livet:

Slutet? Nej, resan slutar inte hÀr. Döden Àr bara en annan vÀg, en som vi alla mÄste gÄ. Den hÀr vÀrldens grÄ regnridÄ dras undan, och allt blir till silverne glas. Och dÄ ser du det. Vita strÀnder, och bortom dem, ett fjÀrran grönt land under en snabbt stigande sol.5

Detta kommer frĂ„n Tolkien och lades i munnen pĂ„ Gandalf, av filmmakaren, nĂ€r staden Minias Tirith höll pĂ„ att förstöras. Men - detta Ă€r vad Ă€ven Bibeln handlar om, dvs att livet inte bara tar slut. Speciellt slutet av Bibeln, Uppenbarelseboken, handlar om detta och hur de som inte vill vara med sjĂ€lva fĂ„r vĂ€lja en mindre trevlig vĂ€g. Bibeln sĂ€ger mycket klart att Gud vill att alla skall bli frĂ€lsta. Det Ă€r inte sĂ„ att man “rĂ„kar” hamna fel utan alla mĂ„ste ta ett seriöst beslut - annars skulle inte Bibeln handla t o m om att Jesus besökt dem som redan har dött, sĂ„ att de fĂ„r ta del av budskapet (1 Petr 3:19-20).

Fakta om verkligheten!

GrundlÀggande bergfasta fakta om verkligheten Àr:

1. Skapelse Àr den ENDA fungerande förklaringen till verkligheten, Àven om vi inte vet alla detaljer. (Se lite kort om detta hÀr.)

Man kan enklast, utan nÄgon som helst vetenskap, se hur skapelse stÀmmer genom att de som inte tror slutligen har a) filosofiska/religiösa argument, nÀr de verkligen pressas att svara, b) att skapelsetroendes Äsikter ofta förvrÀngs eller att man vÀljer ut det mest skumma och drar alla över en kam, och c) att mÄnga inte ens seriöst vill diskutera frÄgorna utan i stÀllet diskriminerar och gör pÄ alla sÀtt som man lÀrde sig i skolan att man inte fÄr göra i debatter.

Rent naturvetenskapligt kan man enklast se att skapelse fungerar genom livets uppbyggnad och informationen/sprÄket i DNA-molekylen, och hur kemiska reaktioner sker nÀr det inte finns liv.

2. Bibeln stÀmmer med verkligheten, sÄ lÄngt man kan se (och med överseende att det finns olika tolkningar av mindre viktiga saker, förutom rena förvrÀngningar som en del gör). DÀrför har vi verklig frihet, men sjÀlvklart frihet under ansvar.

3. MÀnniskor gör fel, sÄ man kan inte bygga sitt liv pÄ andras fel och brister. Man mÄste ha en egen vÀg och ta ett eget ansvar. Det sistnÀmnda Àr oftast svÄrast för oss mÀnniskor. Glöm sedan inte förlÄtelsen - annars skulle det inte fungera för nÄgon av oss!

Slutsats!

Det finns ingen enkel vÀg för komplicerade varelser, som vi mÀnniskor Àr. Och, vi Àr betydligt mer vÀrdefulla Àn vad vi sjÀlva tror. Men, Àven om vi inte kan se alla slut, sÄ kan vi i alla fall se Ät vilket hÄll vÀgen bÀr.

För din egen (och andras) skull hoppas jag att Du vÀljer och inte bara följer strömmen! Det som Àr "i strömmen" kan vara rÀtt i sig. Men bara för att man "rÄkar" vara just dÀr, "i strömmen", betyder det inte att man sjÀlv kommer rÀtt. Man mÄste ta ett eget seriöst beslut för sitt liv först.

Med vÀnliga hÀlsningar

Mats Molén

För ytterligare kontakter och frÄgor, ta en första kontakt genom kontaktsidan pÄ Förhistoriska VÀrlden eller gÄ till www.genesis.nu.Noter:

1. PĂ„stĂ„endet att “allting Ă€r relativt” fungerar inte dĂ€rför att det motsĂ€ger sig sjĂ€lv. Om allt skulle vara relativt, sĂ„ vore ju just detta pĂ„stĂ„ende ocksĂ„ relativt, och dĂ„ kan det inte var sant. Det mĂ„ste alltsĂ„ finnas absoluta sanningar, men dessa sanningar kan vi sedan se lite olika pĂ„ - ungefĂ€r som att blinda personer kĂ€nner olika saker om de undersöker endast var sin liten del av en elefant. (Åter till texten.)

2. Det finns, förstĂ„s, alla möjliga â€œĂ¶vergĂ„ngsformer” och kombinationer mellan dessa “ytterligheter”, men det handlar om att vilja ha makt för sin egen skull Ă€ven om man kallar sig “folkets vĂ€lgörare”. (Åter till texten.)

3. En sekterist kan definieras som nĂ„gon som inte vill diskutera sin tro och som vill hindra att ens nĂ„gon diskuterar denna tro. MĂ„nga mĂ€nniskor beter sig dĂ€rför sekteristiskt (Ă€ven om de inte Ă€r medlemmar i nĂ„gon religiös/filosofisk organisation) och detta beteende kan pĂ„ olika sĂ€tt skada andra. (Åter till texten.)

4. Se lite tankar om aktiv/passiv fri vilja pĂ„ VoF). (Åter till texten.)

5. End? No, the journey doesn®t end here. Death is just another path, one that we all must take. The grey rain-curtain of this world rolls back, and all turns to silver glass, and then you see it. White shores, and beyond, a far green country under a swift sunrise. Se Youtube (Åter till texten.)

<<Till startsidan