Hur gammalt Àr Nya testamentet?

Jag hör, nu och dÄ, tankar om att Nya testamentet skrevs under en period av kanske flera hundra Är, dvs lÄngt efter att hÀndelserna med Jesus skett. Och, dÄ, menar man, hade berÀttelserna blivit uppblandade med hörsÀgner. De flesta teologer med lite kunskaper anser dock att inget i Bibeln tillkommit efter ca 170 e Kr, sÄ det hÀr med flera hundra Är Àr mer som en populÀr myt.

Men - nÀr skrevs dÄ Nya testamentet?

I Bibeln nÀmns att Jerusalems tempel SKALL förstöras (Matt 24:2, Mark 13:2, Luk 19:44, 21:6). Detta hÀnde ocksÄ, Är 70 e Kr, och var en oerhört viktig hÀndelse i judarnas historia. Det var en hÀndelse som sÀkert skulle ge avtryck i alla möjliga skrifter. MEN - inte i nÄgon bok i Nya testamentet nÀmns det att Jerusalems tempel har blivit förstört. Det finns inte ens nÄgra antydningar om det. AlltsÄ - dÄ kanske vi hÀr har ett bevis pÄ att alla nytestamentliga böcker skrevs ner innan Är 70 e Kr?

Stefan Gustavsson (http://www.stefangustavsson.se/) gav mig ett tips pÄ en mycket vÀl meriterad s k liberalteolog, dr John A T Robinson (1919-1983), som skrivit en bok om detta. Dr Robinson skrev sjÀlv att han fick idén om att alla bibelböcker skrevs innan Är 70 e Kr, nÀr han mÀrkte det inte nÀmndes pÄ nÄgon plats att Jerusalems tempel hade förstörts. För att göra en lÄng historia kort - Robinson visar i sitt verk att det Àr ganska troligt att alla bibelböcker i Nya testamentet skrivits innan Är 70 e Kr, inklusive Uppenbarelseboken. Samtidigt visar han att andra kristna skrifter, frÄn senare tid, nÀmner Jerusalems förstörelse. HÀndelsen var alltsÄ viktig Àven för kristna.

SÄ - tror du pÄ en gammal Bibel, Àldre Àn Är 70 e Kr, Àr du i fas med seriös teologisk vetenskap!

KĂ€lla:
John A T Robinson “Redating the New Testament”, 2000.

<<Tillbaka